De rode magneet

‘De rode magneet’ (2018) is een psychologische thriller over de eerste bemande missie naar Mars. Deze thriller is als paperback en als e-book te bestellen via alle reguliere boekhandels en online kanalen. De voorkeur gaat uit naar bestellen via het bestelformulier. Bestel je het papieren boek, dan is ook een gesigneerd exemplaar mogelijk.

  • Paperback ISBN 9789492179968 voor € 16,- ex. porto (€ 4,50 in NL).
  • E-book ISBN 9789492883094 voor € 5,-.


Het verhaal
Vier astronauten, twee mannen en twee vrouwen, vertrekken naar Mars om een nieuwe kolonie te starten. De mensen op aarde volgen de ontwikkelingen via het commerciële tv-programma De Rode Magneet (#DRM), maar de beelden worden gemanipuleerd om de kijkcijfers hoog te houden. Wat is echt en wat niet? Voor- en tegenstanders van de kolonisatie roeren zich. Zijn de problemen die zich voordoen tijdens de reis een onfortuinlijk gevolg van de voorziene risico’s? Of worden ze opzettelijk veroorzaakt door een persoon, een organisatie of een land? In het verhaal spelen zowel psychologische, fysieke, ethische als financiële en technische aspecten een rol. De auteur wil met dit boek een discussie losmaken over wat het eigenlijk betekent om mensen naar Mars te sturen en de rode planeet te koloniseren.

Achtergrond
‘De rode magneet’ is gebaseerd op de Marsreizen die op dit moment worden voorbereid, o.a. door NASA en SpaceX (en voorheen ook de Nederlandse organisatie Mars One). Elke 26 maanden doet zich de mogelijkheid voor om een raket van aarde naar Mars te sturen. In het voorjaar van 2018 was het zover, toen konden er weer missies vertrekken. Op 5 mei 2018 werd de Marslander van NASA’s InSight-missie succesvol gelanceerd. Leuk detail: Bertina’s naam is ook meegegaan op die reis. Ze reageerde op een oproep van NASA op twitter, waarna haar naam werd geplaatst op een microchip die aan boord ging van de Marslander. Ze vertelt hierover in het tv-programma ‘Tijd voor MAX’. Op 26 november 2018 is het ruimtelaboratorium veilig op Mars geland, een hele opluchting voor Bertina. Een journalist van de Stentor interviewde haar over dit spannende moment. Lees interview.

De titel van het boek refereert aan de aantrekkingskracht die de rode planeet op de mens uitoefent. Het is een toekomstverhaal, maar geen sciencefiction in de zin dat het over honderd jaar speelt met vreemde ruimtewezens. Want wie googelt op ‘bemande reis naar Mars’ zal zien dat de voorbereidingen in een vergevorderd stadium zijn. Maar de coronapandemie heeft een groot effect op de wereld gehad, dus ook op de voortgang van ruimtemissies. We zullen zien.