DE RODE MAGNEET

‘De rode magneet’ is een psychologische thriller over de eerste bemande missie naar Mars. Zowel boek als e-book zijn te koop via de reguliere (online) boekhandels. Gesigneerde exemplaren kunnen besteld worden via het mailadres van de auteur (info@bertinamulder.nl) of via het bestelformulier.

  • Boek: ISBN 9789492179968, prijs € 18,95 ex. verzendkosten (€ 4,15 in NL)
  • E-book: ISBN 9789492883094, prijs € 7,95.

Het verhaal
Vier astronauten, twee mannen en twee vrouwen, vertrekken naar Mars om een nieuwe kolonie te starten. De mensen op aarde volgen de ontwikkelingen via het commerciële tv-programma ‘De Rode Magneet’, maar de beelden worden gemanipuleerd om de kijkcijfers hoog te houden. Wat is echt en wat niet? Voor- en tegenstanders van de kolonisatie roeren zich. Zijn de problemen die zich voordoen tijdens de reis een onfortuinlijk gevolg van de voorziene risico’s? Of worden ze opzettelijk veroorzaakt door een persoon, een organisatie of een land?

Achtergrond
‘De rode magneet’ is gebaseerd op de Marsreizen die op dit moment worden voorbereid, o.a. door NASA, SpaceX en Mars One (zie ook filmpjes hieronder). Elke 26 maanden doet zich de mogelijkheid voor om een ruimteschip van aarde naar Mars te sturen. In het voorjaar van 2018 kunnen er weer (nu nog onbemande) missies naar Mars plaatsvinden. Een daarvan is de InSight van NASA, die rondom 5 mei 2018 vertrekt en rond eind november op Mars landt. Bertina’s naam gaat ook mee op reis. Ze reageerde op een oproep van NASA op twitter, waarna haar naam werd geplaatst op een microchip aan boord gaat van de Marslander.
De titel van het boek refereert aan de aantrekkingskracht die de rode planeet op de mens uitoefent. In het verhaal is ‘De Rode Magneet’ (in tegenstelling tot de titel wordt dit wél met drie hoofdletters geschreven) tevens de naam van het televisieprogramma waarin de astronauten gedurende hun reis worden gevolgd.
Het boek beschrijft geen pure sciencefiction, want wie googelt op ‘bemande reis naar Mars’ zal zien dat de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium zijn. De eerste bemande vlucht van SpaceX staat immers al gepland in 2024! Het zijn vooral de psychologische, fysieke en ethische aspecten die in het verhaal een hoofdrol spelen. De auteur wil met dit boek een discussie losmaken over wat het eigenlijk betekent om mensen naar Mars te sturen.

Naar lezersreacties en recensies


Bekijk hier de actuele roadmap van Mars One