DE RODE MAGNEET

‘De rode magneet’ is een psychologische thriller over de eerste bemande missie naar Mars. Deze thriller is als paperback en als e-book te bestellen via alle reguliere boekhandels en online kanalen. De voorkeur gaat uit naar bestellen via het bestelformulier. Bestel je het papieren boek, dan is ook een gesigneerd exemplaar mogelijk.

  • Paperback ISBN 9789492179968 voor € 15,- ex. porto (=€ 4,35 in NL)
  • E-book ISBN 9789492883094 voor € 5,-.


Het verhaal
Vier astronauten, twee mannen en twee vrouwen, vertrekken naar Mars om een nieuwe kolonie te starten. De mensen op aarde volgen de ontwikkelingen via het commerciële tv-programma De Rode Magneet (#DRM), maar de beelden worden gemanipuleerd om de kijkcijfers hoog te houden. Wat is echt en wat niet? Voor- en tegenstanders van de kolonisatie roeren zich. Zijn de problemen die zich voordoen tijdens de reis een onfortuinlijk gevolg van de voorziene risico’s? Of worden ze opzettelijk veroorzaakt door een persoon, een organisatie of een land?

Achtergrond
‘De rode magneet’ is gebaseerd op de Marsreizen die op dit moment worden voorbereid, o.a. door NASA, SpaceX en Mars One (zie filmpjes hieronder). Elke 26 maanden doet zich de mogelijkheid voor om een raket van aarde naar Mars te sturen. In het voorjaar van 2018 was het zover, toen konden er weer missies vertrekken.
Op 5 mei 2018 werd de Marslander van NASA’s InSight-missie succesvol gelanceerd. Leuk detail: Bertina’s naam is ook meegegaan op die reis. Ze reageerde op een oproep van NASA op twitter, waarna haar naam werd geplaatst op een microchip die aan boord ging van de Marslander. Ze vertelt hierover in het tv-programma ‘Tijd voor MAX’. Op 26 november 2018 is het ruimtelaboratorium veilig op Mars geland. Een journalist van De Stentor interviewde haar over dit spannende moment. Lees interview.
De titel van het boek refereert aan de aantrekkingskracht die de rode planeet op de mens uitoefent. In het verhaal is De Rode Magneet (in tegenstelling tot de titel wordt dit wél met drie hoofdletters geschreven) ook de naam van het televisieprogramma waarin de astronauten gedurende hun reis worden gevolgd.
Het boek beschrijft geen pure sciencefiction, want wie googelt op ‘bemande reis naar Mars’ zal zien dat de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium zijn. De eerste bemande vlucht van SpaceX staat al gepland voor 2024, al moeten we natuurlijk afwachten of dit doorgaat. In het verhaal spelen vooral de psychologische, fysieke en ethische aspecten een hoofdrol. De auteur wil met dit boek een discussie losmaken over wat het eigenlijk betekent om mensen naar Mars te sturen.