De IJsselbrief

Met ‘De IJsselbrief’ (2023) keert Bertina Mulder terug naar het genre roman.

Boek: ISBN 9789493193574, prijs € 20,- ex. porto (€ 4,50 in NL).
E-book: ISBN 9789493192706, prijs € 6,99.
Luisterboek: via Storytel of BOL/Kobo.
Bestel boek: naar webwinkel Uitgeverij Neckar.
Bestel gesigneerd boek: bestelformulier boeken.
Bestel e-book: via je favoriete online boekhandel.

Flaptekst:
Veerman Werner van het Deventer pontje vist een fles uit de IJssel met daarin een in het Engels geschreven brief, ondertekend door ene Mandy. De tekst doet vermoeden dat ze worstelt met haar bestaan. ‘We are destroyed and then we rebuild. That’s human nature, right?’ Wie is de vrouw achter de filosofische zinnen? Maak kennis met de mysterieuze briefschrijfster en volg de brief van Mandy naar Werner.
Bij het schrijven van De IJsselbrief liet de auteur zich inspireren door de waargebeurde vondst van de flessenpost en de vraag die iedereen zich stelde: ‘Wie is Mandy?’ Ze componeerde feiten en fictie tot een roman met een filosofische ondertoon.


‘Ik denk, dus ik ben’. Een uitspraak van Descartes.
Maar wat als je denken door dementie wordt aangetast, wie ben je dan nog?


Foto: G. Keibler

Krantenartikel bron van inspiratie
Bertina raakte geïnspireerd door een krantenartikel over flessenpost in de IJssel. De schipper van het Deventer pontje vond een drijvende wijnfles met een intrigerende Engelstalige brief erin (zie foto). Op de naam Mandy na, vermeldde de tekst geen aanknopingspunten om de afzender te achterhalen. Wilde ze niet gevonden worden?
Boven het krantenartikel van journalist Johan Inan stond: ‘Pontvaarder in Deventer verrast door mysterieuze flessenpost: wie is Mandy?’ In haar nieuwe roman beantwoordt Bertina deze vraag. Ze vertelt haar versie van wat er voorafging aan de vondst van de Riesling-fles, waarom Mandy haar opmerkelijke zinnen op deze manier de wereld in stuurde en waarom ze geen contactgegevens achterliet.
Bertina: ‘In mijn verhaal is hoofdpersonage Mandy een gepensioneerd filosoof. Als je de brief leest, weet je waarom ik die keuze maak. Ik laat de lezer met Mandy meeleven tot aan de dag dat ze de zinnen opschrijft en het moment dat de flessenpost in de IJssel terechtkomt. Ik heb voor mijn research ook contact gehad met de veerman. Ik vroeg hem bijvoorbeeld hoe hij de flessenpost te pakken kon krijgen, want je zou verwachten dat de wijnfles gewoon met de stroom mee langs het pontje zou dobberen. Op die vraag heb ik inmiddels een antwoord gekregen. Hij stuurde mij ook de foto’s van de fles en de brief. Ik heb daarna nog gesproken met een filosoof uit Deventer om de brief te analyseren en me in te leven in de wijze van redeneren en denken van een filosoof.’
Deze roman wordt uitgegeven door Uitgeverij Neckar.

Lezers over De IJsselbrief
Preview De IJsselbrief (leesfragment)
Fotoalbum boekpresentatie De IJsselbrief (4 juni 2023)
Interview met Bertina en veerman Georg Keibler (de Stentor)
Boektrailer De IJsselbrief
Foto-impressie IJssellandschap bij Gorssel (waar het hoofdpersonage woont)

Bertina in gesprek met veerman Georg Keibler, met op de achtergrond de plek waar hij de fles uit de IJssel viste.