De IJsselbrief

Foto: G. Keibler

Na haar debuutroman ‘Wisselwerking’, de thriller ‘De rode magneet’ en de misdaadroman ‘De Veluwse verdwijning’ werkt Bertina Mulder op dit moment aan een roman die de titel ‘De IJsselbrief’ heeft gekregen. Het boek verschijnt op 4 juni 2023.

Bertina raakte geïnspireerd door een krantenartikel over flessenpost in de IJssel. De schipper van het Deventer pontje vond een drijvende wijnfles met een intrigerende Engelstalige brief erin (zie foto). Op de naam Mandy na, vermeldde de tekst geen aanknopingspunten om de afzender te achterhalen. Wilde ze niet gevonden worden?
Boven het krantenartikel van journalist Johan Inan stond: ‘Pontvaarder in Deventer verrast door mysterieuze flessenpost: wie is Mandy?’ In haar nieuwe roman beantwoordt Bertina deze vraag. Ze vertelt haar versie van wat er voorafging aan de vondst van de Riesling-fles, waarom Mandy haar opmerkelijke zinnen op deze manier de wereld in stuurde en waarom ze geen contactgegevens achterliet.
Bertina: ‘Ik heb al een globaal idee over hoe ik het verhaal wil vormgeven en ik weet ook al dat hoofdpersonage Mandy een filosofe op leeftijd zal worden. Als je haar brief leest, weet je waarom ik die keuze maak. Ik laat de lezer met Mandy meeleven tot aan de dag dat ze de zinnen opschrijft en het moment dat de flessenpost in de IJssel terechtkomt. Ik heb voor mijn research ook al contact gehad met de veerman. Ik vroeg hem bijvoorbeeld hoe hij de flessenpost te pakken kon krijgen, want je zou verwachten dat de wijnfles gewoon met de stroom mee langs het pontje zou dobberen. Op die vraag heb ik inmiddels een antwoord gekregen. Hij stuurde mij ook de foto’s van de fles en de brief, die ik – als ik dat zou willen – mag gebruiken voor de cover van mijn boek. Inmiddels heb ik ook een gesprek gehad met een filosofe om me in te leven in de wijze van redeneren en denken van een filosoof.’
Deze roman wordt uitgegeven door Uitgeverij Neckar en verschijnt in het tweede kwartaal van 2023.


‘Ik denk, dus ik ben’. Een uitspraak van Descartes.
Maar wat als je denken door dementie wordt aangetast, wie ben je dan nog?


Foto-impressie IJssellandschap bij Gorssel (waar het hoofdpersonage woont)
Flessenpost leidt tot roman (nieuwsbericht Uitgeverij Neckar)

Bertina in gesprek met veerman Georg Keibler, met op de achtergrond de plek waar hij de fles uit de IJssel viste.