De Veluwse verdwijning

De misdaadroman ‘De Veluwse verdwijning’ (2019) is geïnspireerd op een opvallende rouwadvertentie in dagblad de Stentor.

  • Boek: ISBN 9789492883780, prijs € 16,- ex. porto (€ 4,50 in NL)
  • E-book: ISBN 9789492883896, prijs € 5,-.

Zowel boek als e-book zijn te koop via alle reguliere (online) boekhandels. Gesigneerde exemplaren kun je bestellen via het mailadres van de auteur (info@bertinamulder.nl) of via het bestelformulier op deze website.

Over het verhaal
Als je een rouwadvertentie leest, twijfel je er niet aan dat die persoon overleden is. Zelfs niet als de datum van de krant gelijk is aan diens overlijdensdatum. Maar stel dat je de enige nabestaande bent en niemand je heeft ingelicht? En stel dat er staat dat je overleden tante weduwe was, terwijl haar man een paar weken geleden nog springlevend was? Het overkomt Teus. Samen met zijn vriendin Babs gaat hij op zoek naar de waarheid achter de mysterieuze verdwijning van zijn oom en tante. Het verhaal speelt zich af in het sfeervolle decor van het Veluwse landschap.

De achtergrond
Bertina Mulder heeft zich bij het schrijven van ‘De Veluwse verdwijning’ laten inspireren door een opvallende rouwadvertentie in dagblad de Stentor. Het ging om een vrouw die recent weduwe was geworden. De tekst was geschreven in de ik-vorm en de dagtekening van het bericht was gelijk aan haar sterfdatum. Ze schreef dat ze ‘verdrietig en teleurgesteld afscheid nam van het leven’. Onderaan stonden niet de verwachte namen van familieleden, een uitvaartdienst of een correspondentieadres, maar wél de namen van haar katten en tot Bertina’s verbazing stond óók daarachter weer een recente sterfdatum. Het rouwbericht riep tal van vragen op. Was het een gekozen dood? Hadden het verdriet en de teleurstelling van deze dame te maken met het overlijden van haar echtgenoot en poezen, zo kort na elkaar? Of speelde er iets anders? Had ze wel zelf de tekst opgesteld? Die laatste vraag triggerde Bertina tot het schrijven van dit misdaadverhaal. Want stel dat iemand anders het bericht had geplaatst, iemand met slechte bedoelingen? Iedereen kan een rouwadvertentie in de krant laten zetten, daar hoef je geen akte van overlijden voor te laten zien. Zo kun je jezelf of een ander van de ene op de andere dag ‘doodverklaren’. Als er geen lichaam wordt gevonden en de betreffende persoon wordt ook niet als vermist opgegeven, dan zullen maar weinig mensen twijfelen aan diens dood.
In ‘De Veluwse verdwijning’ gaat Teus, de neef en enige nabestaande van het echtpaar, samen met zijn vriendin Babs op zoek naar de waarheid achter de mysterieuze rouwadvertentie.
De rottende stam op de cover staat symbool voor de dood en de vergankelijkheid van het leven. Uiteindelijk zal hij opgaan in het Veluwse landschap en volledig verdwijnen. Bekijk originele foto.
Het boek wordt uitgegeven via uitgeverij Paris Books.

Foto voorkant boek: de Renderklippen, Epe

Ben je recensent of boekenblogger en wil je een recensie-exemplaar aanvragen? Neem dan even contact op met Bertina Mulder via info@bertinamulder.nl.