Toegevoegde waarde

(nog niet uitgegeven)

Bertina’s nieuwe roman kun je zien als een kruising tussen een roadtrip en een ruilspel. De hoofdpersoon is de 23-jarige Bowie, een jonge vrouw die in een achterstandswijk woont. Toen ze twee jaar was, overleed haar moeder aan een overdosis, van haar vader is niets bekend. Haar grootouders nemen haar in huis en voeden haar liefdevol op. Vooral met opa heeft Bowie een hechte band, hij zorgt ervoor dat ze niet ontspoort, te midden van de hen omringende (drugs)criminaliteit.
Als na haar oma ook haar opa komt te overlijden, erft Bowie het arbeidershuisje waar ze met zijn drieën woonden. Doordat ze een kleinkind is, moet ze een veel hoger percentage erfbelasting betalen dan voor een kind zou gelden. Bowie werkt in een café en heeft nauwelijks spaargeld, maar ze weigert het huis te verkopen dat inmiddels, samen met opa’s klusschuur, veel voor haar is gaan betekenen.
Via de student Louis komt Bowie in aanraking met het ruilspel, waarbij je telkens iets ruilt tegen een ander object van meer waarde. Ze hoopt uiteindelijk uit te komen op een waardevol object waarmee ze haar belastingschuld kan afbetalen.
Achter iedere ruiler en elk object schuilt een verhaal, waardoor ze tijdens haar missie een andere kijk op ‘waarde’ krijgt. Deze roman draait vooral om deze ontmoetingen, die soms ontroerend en soms spannend zijn. Maar ze bieden Bowie ook inzichten. De werktitel van de roman is ‘Toegevoegde waarde’.

Foto: Dennis Dekker van Media Magneet.

Voor haar research heeft Bertina Mulder contact gezocht met Max Koedijk, die onder de naam Stufistrijder (stufi staat voor studiefinanciering) het ruilspel gebruikt om zijn studieschuld van 60.000 euro af te lossen. Eind 2023 was hij gevorderd tot een tiny house van 35.000 euro, maar gaat door tot hij iets met een waarde van 60.000 euro heeft bereikt.Lees het artikel over Max’ ruilmissie (RTL Nieuws 17-08-23)
Naar instagrampagina van Max Koedijk (de stufistrijder)