Dankwoord roman Wisselwerking

Dit schrijftraject heb ik niet alleen afgelegd, ik kreeg hulp van een aantal personen die ik hierbij wil bedanken.

Ik bedank Han Wiechers voor zijn begrip als ik weer eens toegeef aan de drang om te reizen en te schrijven. Het was fijn om met hem te sparren over een relevante ontwikkeling in mijn verhaal. Deze wisselwerking maakt me gelukkig.
Ik bedank Maria Genova voor haar vakkennis en motivatie om mijn verhaal te verbeteren. Het concept dat in Curaçao geboren werd, groeide onder haar supervisie uit tot een volwassen roman. Van haar heb ik geleerd hoe je kwaliteit en vaart toevoegt aan een verhaal. Daardoor zal ik met vertrouwen starten aan mijn tweede boek.
Ik bedank Margriet Mulder voor haar treffende en opbouwende commentaar. Zij wist dat ze streng moest zijn, dat ze mij niet zou helpen met gemakzuchtige complimenten. De versie die via haar tot stand kwam, bracht me weer een stukje verder naar een beter boek.
Ik bedank Karen van Hout, via wie ik kennismaakte met het ‘opstellen van een verhaal’. Zij plaatste mij in de schoenen van een aantal personages. Via haar doortastende vragen vond ik eindelijk antwoord op een probleem rondom mijn hoofdpersoon.
Ik bedank Özcan Akyol voor zijn opbouwende kritiek tijdens de weken dat hij mijn tutor was bij de schrijfcursus via Editio. Hij wist treffend te vertellen wat goed was en wat beter kon. Via zijn columns in de krant blijf ik van hem leren.
Ik bedank Lex Jansen voor zijn inspirerende visie op mijn manuscript en de passages uit zijn boeken die hij met mij deelde. Hij liet mij op een nieuwe manier naar mijn tekst ‘kijken’, wat de stijl onmiskenbaar ten goede is gekomen.
Uiteraard dank ik ook mijn familieleden en vrienden, die een inspiratiebron voor mij waren. Ook mijn lieve vrienden op Curaçao. Door jullie gezelschap en jullie heerlijke eiland vond ik de rust om te schrijven. Het was een bijzondere tijd.
Beginnende schrijvers wil ik hierbij een hart onder de riem steken. Maak je niet ongerust over alle valkuilen, donder er gerust in. Je leert er veel van. Het schrijfproces op zich is al de moeite waard. Ik heb bijzondere mensen ontmoet en veel kennis opgedaan over het schrijven van fictie. En als je volhoudt, ligt er opeens een boek voor je. Ik kan je verzekeren dat het goed voelt.

Bertina